Jakub Gawatowic: Jan tragédiája

CHOREA Színház, Lodz, Lengyelország
2019. július 7. vasárnap 16 óra – Színházi sátor, Duna-part

Ez a korai barokk szöveg, amelyet 1619-ben írtak a Kamionka Strumiłowa-i Szent János vásáron (ma Ukrajnában), a lengyel nyelv egyedülálló emléke és a vásári színházi hagyomány hagyománya. A jezsuita főiskola diákjai egyszer játszották a hol farssi és groteszk elemeket, máshol pedig az isteni félelmet és a horrort (mysterium tremendum) emeli ki. Gawatowic élénk és dinamikus nyelve nem adja vissza a reneszánsz lengyel irodalom mestereit – Jan Kochanowski és Mikołaj Rej.

Érdemes megfontolni, hogy a VMAT2 vallásossági gének kutatásának korában az ideológiai rendszerek összecsapása és a mesterséges intelligencia fejlődése korában, a hit bármilyen módon ésszerű-e? Honnan származik hatalma és ma is fontos-e? Mi különbözteti meg az ultra-vallásos hozzáállást a fanatikus attitűdtől, és mely értékeket tekinthetjük ma érvényesnek?

Rendező: Waldemar Raźniak
Koreográfus: Liwia Bargieł
Zene: Tomasz Krzyżanowski
Jelmez: Emil Wysocki
Rendező asszisztens: Wiktor Moraczewski

Szereplők: Janusz Adam Biedrzycki, Joanna Chmielecka, Paweł Głowaty, Joanna Jaworska-Maciaszek, Michał Jóźwik, Majka Justyna, Małgorzata Lipczyńska, Anna Maszewska, Wiktor Moraczewski, Ewa Otomańska, Dorota Porowska, Tomasz Rodowicz, Elina Toneva

Az előadás időtartama 90 perc.
Az előadás lengyel nyelven kerül bemutatásra, magyar nyelvű felirattal és magyar szinkrontolmácsolással.
Színházjegy mellé ingyenes koncert belépő jár.