Fesztivál előadások

 

2017. július 5. szerda 18 óra

Ingmar Bergman: Az utolsó sikoly
monodráma

Előadja: Oberfrank Pál Jászai-díjas
„Az ötödik felvonás című könyvem elmaradhatatlan útitársaimról szól: a színházról, a színészekről és a filmről, a mozikról, a filmcsinálásról. Velem tartanak azóta, hogy megépítettem az első bábszínházamat a gyerekszobám fehér asztala alatt” – vallja az ismert svéd rendező-író. Az utolsó sikolyban, mely sajátos álomutazás a valóság és az irodalom határmezsgyéjén a szöveg Bergman képzeletének színpadán pereg. A századelő excentrikus svéd filmrendezője, Georg af Klercker – aki három rövid nyári szezon alatt huszonöt filmet készített – felkeresi a Svéd Filmgyár teljhatalmú igazgatóját, hogy némi pénzt és támogatást kérjen tőle. Az egykori barát, az igazgató azonban durván visszautasítja az illuminált állapotban levő, hol rimánkodó, hol pedig fenyegetőző filmrendezőt.

Az előadás magyar nyelven kerül bemutatásra.

2017. július 6. csütörtök 18 óra

W. Shakespeare: Hamlet

Hamlet dán herceg, a nemrég elhunyt király fia nyomozásba kezd apja halálával kapcsolatosan. A herceg atyja szellemétől értesül a gyilkos kilétéről, és elhatározza, hogy bosszút áll. Azt gondolnánk, hogy egy háborodott elme szüleménye mindez. Az igazságnak azonban súlyos következményei vannak… Tragédiák, gyilkosságok sora figyelmeztet arra, ha az ember bármely rendszere megbomlik, nem tudja kézben tartani sorsát, bukik vétkes és ártatlan egyaránt.
Szereplők: Peter Cizmar Peter Cibula
Rendező: Klaudyna Rozhin Az előadás időtartama kb. 90 perc

Az előadás szlovák nyelven kerül bemutatásra, magyar felirattal.

2017. július 7. péntek 18 óra

Andrzej Sadowski: Nyolc nap alatt a Föld körül
Egy gyilkos vidám operettje

Egy nap Joseph, a Púpos, akinek különleges képessége, hogy bármilyen körülmények közepette elalszik, egy meglepetésekkel teli, hosszú utazásra indul, amely alatt felfedezi ifjúságának komor titkát… A Nyolc nap alatt a Föld körül a saját belső mélységeinkbe vezető út álomszerű metaforája, és megmutatja, hogy veszünk el a környező valóságban, ahol az igazságot nem lehet puszta képzeletből elmondani. A színházi látvány az operett tradícióit ötvözi a cirkuszi háttérrel és a zenés kabaréval.
Rendező, díszlet- és jelmeztervező: Andrzej Sadowski
Zene: Małgorzata Tekiel
Világítás: Tomasz Świątkowski
Rendező asszisztens: Danuta Dolecka
Szereplők: Joseph a Púpos – Radosław Osypiuk Joseph Anyja, aki nem az anyja, Butcher felesége a 42-ikről, Árnyék Asszony, Asszony, aki a sarokban üldögélve nézi a tv-t – Danuta Dolecka Ápolónő, akinek leghőbb vágya, hogy Joseph felesége legyen, prostituált, énekes, aki rákban szenved – Katarzyna Dorosińska Lány, aki angyalnak mondja magát, Nő, akinek menta illata van, Apáca 2, Alvó szépség, Kicsi Lány, aki a saját házának romjai között rejtőzik – Maria Gudejko

Az előadás lengyel nyelven kerül bemutatásra, magyar felirattal.

2017. július 7. péntek 22 óra

Lviv Academic Voskresinnia Theatre – A Kobzos álmai
utcaszínházi előadás

Első alkalommal az utcaszínházi műfajban, újjáéled Taras Shevchenko, a zseniális ukrán „kobzos”. Az utcai színház teret ad különböző elemek kombinálására, mint tűz és víz, nagy gépek és gólyalábas színészek. Az előadásban videó és lézeres eszközöket is alkalmazunk, amelyek még inkább fokozzák érzelmileg Taras Shevchenko verseit.
Rendező: Yaroslav Fedoryshyn
Látvány és jelmez: Alla Fedoryshyna
Taras Shevchenko szerepében – Petro Mykytiuk Az előadás időtartama kb. 1 óra.

2017. július 8. szombat 17 óra

Dodo Gombár: Ég és nő között
Történetek férfiről és nőről

Minden egy almával kezdődött. A paradicsomban. Ádám és Éva beleharapott, és attól kezdve egymásra maradtak. Férfi és Nő. Azóta közel kerültek egymáshoz, bántják egymást, szégyenkeznek, nem értik egymást, megbocsátanak, vágyódnak, lopnak, adnak. Szétválnak. Meghalnak. Mind jól ismerjük ezt a különös játékot, mégis mindig, újra és újra meglepődünk. Ez Férfi és Nő kapcsolatának végtelen formája.
Írta és rendezte: Dodo Gombár

Az előadás cseh nyelven kerül bemutatásra, magyar felirattal.