Fellépők

Revue

Revue egyszemélyes formációként indult még 2012-ben, viszont zenekari felállásban két éve létezik. 4 tag, 4 stílus keveredik – pop’funk’hip-hop’elektronika – zenéjükben.

Akkezdet Phiai

Az Akkezdet Phiai a megzenésített kortárs verseknek tűnő szövegeikkel vált a magyar hip hop egyik meghatározó mérföldkövévé. Saiid és Újonc persze korántsem meglepő, hogy a slam versenyek első helyezettjének kihirdetésekor is fel szokott rendre bukkanni, a Random Tripekről nem is beszélve. Két megjelentetett nagylemez mellett folyamatosan turnéznak és átvették már a mikrofont a De La Soul-tól, Method Man-től és a Wu Tang Clan-től is.
Vitatott, hogy az alapítástól számítva hány évnek kell eltelnie ahhoz, hogy legendának lehessen valamit titulálni. Az AKPH esetében mondjuk erős irányadó jel, hogy az első demólemezük megjelenése után nyolc évvel, 2012-ben már szerepeltek a Leőwey irodalmi érettségijének tételsorában.
Az Akkezdet Phiai mára a hazai underground hiphop színtér egyik legkimagaslóbb szereplőjévé vált. A 2003-ban kiadott “Akkezdet” című debütáló lemez meghatározta a további évek magyar hiphop szövegeinek irányát és helyet kapott a “303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” című könyv lapjain is. A második, “Kottazűr” című dupla országos elismerést hozott a csapatnak és a lemez trekkjeiről készült videoklipek közel kétmilliós nézőszámokat produkáltak a nagyobb videomegosztókon. Az irodalmi vonal előtérbe helyezésével új oldalukat is megmutatták a Phiúk. Nem is akárhogyan. Az év koncertje (2008, ZP), az év klipje (2010, Hisz Sztori), az év albuma (2010, Kottazűr) mellett a Budapest Slam fődíját is bezsebelték.

Belga

Az alapító okirat bevezetőjének esszenciális kivonata:

A Belga zenekar 1998 tavaszán alakult a XVII. Kerületben, aztán a Nyugati környékén, majd fél évvel később a Városmajorban. A zenekar két testületből áll. A zeneíró testület ügyvezetője Titusz, a szövegírói testület munkanélküli buddhista tanítók önálló érdekvédelmi szervezete. 2002-ben a zeneírói testület főigazgató helyettese, Lord Cursor, Kőrösi Csoma Sándor és Bartók Béla szellemétől vezérelve külföldi tanulmányútra utazott.

A zenekar 2003 tavaszán megtartott szokásos jogi és ügyrendi ülésén Secretman zenekartag olyan javaslatot tett, amit a többi szövegíró egyszerű szótöbbséggel leszavazott, mivel úgy érezték, a javaslat veszélyezteti a zenekar önkormányzatiságát. Secret ennek hatására kilépett a zenekarból. Ezt követően Lord C is távozott a zenekarból a zenei testület nyomására.

2013 év végén Titusz jelezte, hogy nem tud tovább stabilan részt venni a koncerteken, ezért a banda úgy döntött, 2014-től bevesznek egy új tagot, aki megpörgeti alattuk a lemezeket. A kiválasztott ötödik tag Dj Marvin lett.

A belga amatőrista, szinesztéziára törekvő, henokratikus /a henokrácia szó a henoteizmus és demokrácia szavak durva és laikus összevonásával keletkezett/ zenekar.

A Belga zenekar kritériumai:

  • formalizáltság
  • kormánytól való függetlenség
  • önkormányzatiság
  • liolitikamentesség
  • önkéntesség
  • nincs tagdíj

Ma, 2014-ben a zenekar már 5 állandó tagja töretlenül és következetesen építi a közös jövő egyes tagokra eső részét, hogy később is jó legyen.

 

Punnany Massif

 

Punnany Massif

A Punnany Massif zenekar az elmúlt évtizedben sokakkal megszerettette egyedi recept alapján kikevert hangzásvilágát. Mára a hazai zenei élet egyik meghatározó áramlatává vált ez az eredetileg egzotikusnak számító mixtúra, az élő hangszerekre, zenekarra épülő, magyarul előadott, funk-rockot, népzenét, elektronikát ötvöző hip-pop.

The High Corporation (CZ)

A prédikátor lánya találkozott egy gyóntatóval. A hiphop és soul zenét játszó együttes a legmélyebb zenei elképzeléseiket és a valóságos zenei élmények kérdéseit keresik. A 2013-ban alakult The High Corporation a folytonos újítás útját járja immár Vácott is!

RedRed

Élő Márton és Mensa ghánai-magyar koprodukciója, afrikai elektronikus tánczene, vibráló, élettel teli formáció, 4 fős zenekari felállásban láthatóak.

M3NSA, az úttorő ghánai producer, dalszerző és előadó, akinek munkássága a FOKN Bois-hoz köthető, illetve ELO, producer és zenész (Irie Maffia, Sena) zenei találkozásából született a REDRED, ami közös élményeik és kísérleteik eredményeképpen egyedi stílusú, afrikai elektronikus tánczenét hozott létre.

Ricsárdgír

A zenekar, akikről Presser azt mondta, ‘Nem ismerem őket’, Palvin Barbi pedig semmit, a tagok az Art-Fart Pop megalkotói és aranyosak mint egy koalamackó. A Tudósok DrMáriása szerint egy őrült fiatalokból verbuválódott büntetőbrigád, ami mára be is érett, és egy pimasz, szenvedélyes, és nagyon-nagyon eredeti zenekarrá lett.

Random Trip

Illusztris csapattal érkezik Vácra az ország legnépszerűbb improvizatív koncertsorozata, a Random Trip. Tátrai Tibor gitárlegenda mellett a legnevesebb hazai énekesnők közül Tóth Vera és Fábián Juli is színpadra lépnek az este során! Nagyszerű zenészek improvizálnak a színpadon ezúttal is: Szebényi Dániel billentyűs és Drapos Gergő basszusgitáros egészítik ki az alaptagok, Delov Jávor dobos és DJ Q-Cee játékát.

Előre megírt dalok továbbra sincsenek, így az este garantáltan egyszeri és megismételhetetlen lesz!

Random Trip feat. Tátrai Tibusz, Fábián Juli, Tóth Vera, Drapos Gergő, Szebényi Dàniel

Irie Maffia

A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legjobb magyar koncertzenekarrá nőtte ki magát, mára a fesztiválok nagyszínpadain és a legnagyobb klubokban láthatjuk őket országszerte. De játszottak már Robbie Williams, Wiz Khalifa és Snoop Dog előtt is. Nem csoda, hiszen a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó banda igazi supergroup: nem csak a 4 frontember – Sena, Columbo, Kemon és Busa -, de a mögöttük álló zenekar is jócskán letett már a hazai és a nemzetközi zenei élet színpadára.

Jordán Adél és a Puszi

A Puszi Együttes 2009 óta zenél a budapesti éjszakában. Koncertjeikre egy masszív belvárosi tábor jár táncolni. Funky, rock, reggae. 2016 márciusától Jordán Adél a Katona József Színház tagja és filmsztár a Puszi énekese, azóta Jordán Adél és a Puszi a zenekar neve. Többnyire saját szövegeiket énekelik, de az utóbbi időben olyan vendég szerzők segítik munkájukat, mint Ujj Zsuzsi, Bereményi Géza, Peer Krisztián, Fekete Ádám, Hegedűs Márton.

A zenekar a Táp Színház Minden Rossz Varieté és a Jövedelmező Állás című előadásainak is szereplője. A Jordán Adél és a Puszi a HBO Társasjáték, Török Ferenc Senki Szigete és Török Ferenc Koccanás című filmjének zenéjét írta, ezenkívül számos TV reklámhoz készítettek muzsikát.

Csaknekedkislány

Bohózat, önirónia, humor, szerelem, lányok, fiúk, tánc. A ’60-as évek beatjeibe, a magyar ’80-asok hazai undergroundjába boruló szerelmi csalódás és lendületes tánczene budapesti klubokban érlelt házassága. A Csaknekedkislány magyar könnyűzenei formáció keserédes, elmúlt szerelmeket emlékét magasztaló és egyben megéneklő humoros világával sikerül koncertről koncertre táncra lejteni és mosolyra bírni közönségét.

Rosalie

Rosalie gyökerei Berlinben találhatóak de az idejének legnagyobb részét Poznanban tölti. Kombinálja a 80-as, 90-es évek amerikai R&B, hip-hop és az új elektronikus hangzás szeretetét. Novemberben vette fel debütáló EP-jét amelyen számos lengyel producer és dalszerző dolgozott.

Blahalousiana

A Blahalouisiana 2012 nyarán alakult a nagykiadós Jacked legénységéből. A gyönyörű hangú Schoblocher Barbara által vezetett zenekar első single-je, a ‘The Wanderer’ három héten keresztül őrizte helyét az MR2 top 30-as listájának dobogóján. 2013 decemberében a Blahalouisiana teltházas koncerten bizonyíthatott a PeCsában a MORCHEEBA előzenekaraként. Egy koncertkritika szerint “az orvosoknak receptre kéne felírni Blahalouisiana hallgatást és koncertre járást”. A zenekar 2016-ban adta ki első stúdióalbumát, Blahalouisiana címmel.

Supernem

A 2001-ben alakult Supernem idén az Egy nap, egy év című kislemezzel jelentkezett. A 2011-ben megjelent Tudományos Fantasztikus Pop nem csak a negyedik stúdióalbumuk címe, hanem egyszersmind a zenekar saját stílusa és az album címadó dalának, valamint a Hova megy, Ki? c. dalnak is köszönhetően, amelyek a Petőfi Rádió slágerlistáján hónapokig helyet biztosítottak a zenekarnak, afféle supernemes védjeggyé vált.

Nvmeri (SK)

A Nvmeri zenéjében a templomok atmoszférája vegyül a klubok világával, amely a berlini tartózkodásuk alatt teljesedett ki a 70-es, 80-as évekre jellemző zenei motívumokkal. A zenekar tagjainak színpadi jelenléte a templomban töltött gyakorlásokkal fejlődött ki az évek során. 2013-ben adták ki a Nvmeri címre hallgató studióalbumukat és azóta már számos klubban és fesztiválon játszottak szerte Európában.

Zagar

2002-ben a Local Broadcast c. albummal Európa közepén egy meghatározó zenei világ vált ismertté Žagar néven. Az első nagylemezt követően, 2004-ben a Szezon c. soundtrack lendített ismét a zenekar sikerein. 2009-ben a német Mole Listening Pearls gondozásában világszerte megjelent a Cannot Walk Fly Instead c. album, amelyről a Wings of Love c. számot több európai rádió is a műsorára tűzte és az MTV Top listáján is sikerrel szerepelt. A 2013-as Light Leaks c. albumuk számos nemzetközi blogon visszhangra talált, számait több brit rádió, köztük a BBC is játszotta. 2017 újra egy izgalmas év hiszen a csapat új lemezen dolgozik, amelybe rendhagyó módon még a megjelenés előtt a koncerteken is belehallgathat a közönség.

Jónás Vera Experiment

Jónás Vera elszánt és nyughatatlan énekes-dalszerző. Zenekarával, a Jónás Vera Experimenttel meghívást kapott a Eurosonic 2017-re, ami Európa legnagyobb showcase fesztiválja. Idén ősszel pedig vendégként lép fel Skye and Ross from Morcheeba budapesti koncertjén. A Launching Gagarin Records & Management által 2016 áprilisában kiadott második lemez, a Tiger, now!, kiváló fogadtatásban részesült mind a közönség, mind a szakma és a sajtó részéről. Közben Jónás Vera idén tavasszal Artisjus Junior Dalszerző díjat kapott, és Fonogram díjra jelölték. A nyár elején a MIDEM Artist Accelerator program második fordulójába jutott, és közben Fodor Máriusszal közösen jegyzett daluk az MR2 TOP30-as listáján is feltűnt. A zenekar a lemez megjelenése óta folyamatosan koncertezik idehaza és a szomszédos országokban.

Európa Kiadó

Az Európa Kiadó a hazai pop-rock történet egyik legmeghatározóbb zenekara az idők során újra és újra úgy tudott megújulni, hogy közben sosem vált mainstream-formációvá. Egyéni stílusukat és működésük független szellemiségét fennállásuk óta következetesen megőrizve írják és adják elő dalaikat, amelyek közül ma már sok klasszikusnak számít. Bár az Európa Kiadónak 1981-es megalakulása óta több olyan periódusa is volt amikor különböző okokból felfüggesztette tevékenységét – ahogy Menyhárt Jenő fogalmaz – az együttes időnként “hibernálva volt”, most azonban nagyon is élő, olyannyira, hogy új és régi dalok egyaránt elhangzanak majd a fellépésen.

30Y

„a 30Y egy zenekar. négyen testvérek. ikrek. négy tojás, olyanok, hogy meg sem tudod különböztetni őket. néha ők maguk is összekeverik a másikat saját magukkal. nem is a dalaik miatt ismerik őket, hanem azért, mert ilyen, hogy négyes ikrek alapítanak zenekart, na, ilyen még nem volt. télire pulóvert húznak, nyáron kisgatyát. és ha esik, sosem nyitnak esernyőt. mindnek van autója, mindegyiknek más. azt sosem keverik össze. megjelent egy csomó lemezük, a platina az nagyon csillog, most meg még kazettájuk is lesz. dicsőség, ez a címe annak, ami új.”

Hiperkarma

A hiperkarma sokak szerint a kétezres évek egyik kultuszzenekara. A magyar alternatív műfaj egyik egészen különleges színfoltjáról van szó, stílusuk összetéveszthetetlen, karmájuk végletes és végzetes. 2017-ben jelent meg negyedik nagylemezük délibáb címmel, melynek turnéja egész évben zajlik.